Wastecooking Wastecooking: Kochen was andere verschwenden
r. Georg Misch|Rakúsko|2015|1h 20m


Jedna tretina všetkých potravín na svete končí v smetnom koši. No rakúsky aktivista David Gross to chce zmeniť. Vo svojom aute, ktoré jazdí na použitý kuchynský olej, vyráža na 5-týždňovú cestu po piatich európskych krajinách. Vezie so sebou smetný kontajnér prerobený na mini-kuchyňu, v ktorej si pripravuje jedlá z vyhodených potravín. Dokument nám predstavuje šéfkuchárov, vedcov a aktivistov a prináša jednoduché riešenia, ako brániť plytvaniu potravinami. Holandský šéfkuchár vysvetľuje, ako používa úplne všetky časti z mŕtveho prasaťa, zatiaľ čo skupina Berlínčanov sa živí ovocím, ktoré rastie v meste. Kamera sleduje Grossa nielen v kuchyni, ale aj pri jeho návštevách náhodných ľudí v ich domovoch, kde sleduje, čo sa chystajú vyhodiť. Jedlé zvyšky po nich pozbiera, aby z nich potom kulinársky expert pripravil luxusný obed. Gross sa nás snaží šokovať ukážkami toho, ako veľa jedla firmy, supermarkety a spotrebitelia vyhadzujú. Pri jeho nočných rozjímaniach prichádza aj s niekoľkými praktickými odporúčaniami: predtým, ako idete nakupovať, nazrite do chladničky, nabádajte vašu samosprávu, aby podporila vznik potravinových bánk, kam by putovali zvyšky zo supermarketov, a jedzte predovšetkým lokálne potraviny.